DDigitális S.O.S.

2021.02.16-án, kedden délután, 15 órai kezdettel a Zsigárdi Alapiskola tanári kara egy online, módszertani előadáson vett részt. Célja az oktatásban használható technikai eszközök kibővítése az online térben. A képzést a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége által meghirdetett SZAKMAI KÉPZÉS SZERVEZÉSE PEDAGÓGUSOKNAK című pályázat keretén belül szerveztük meg.

Az előadó bevezetésként tartott egy rövid elméleti részt a szinkron és aszinkron kommunikációról az IKT alapú oktatásban, illetve azok előnyeiről és hátrányairól.

Kiemelte, hogy a számítógép és az internet adta lehetőségek nagy segítséget és előrelépést nyújthatnak a pedagógusok számára, nem csak a távoktatás alatt, de később, az iskolában való tanítás ideje alatt is. Említést tett, hogy milyen internetes felületeket alkalmaznak az egyes iskolák, ezek közül is a Microsoft Teams alkalmazást hangsúlyozta ki, mely nagyon sok alternatívát rejt. Maga az előadás is a Teams-en keresztül zajlott.

Az előadó az elméleti rész után bemutatott néhány alkalmazást, programot, amelyek segíthetik a pedagógusok munkáját.

A gyakorlati részt egy digitális könyvjelzővel kezdte (Symbaloo), amelyben kihasználva annak előnyét, már előre össze voltak gyűjtve a prezentálandó oldalak, hogy ne kelljen mindent egyenként újra keresni. Így segít a rendszerezésben és lerövidíti a keresésre szánt időt.

Betekintést kaptunk a Mentimeter és a WordArt alkalmazásba, ahol szófelhőket hoztunk létre. Ezek létrehozhatók a diákok által beküldött szavakból, illetve a tanár által előre elkészítve, melyek főleg az idegen nyelv oktatásban nyújthatnak segítséget. Maga a megjelenítési stílus korszerű, ami imponáló a diákok számára. Bemutatta a Jamboard alkalmazást, a fehér táblát, ahol lehet tollal írni, öntapadó jegyzetek készíteni, képeket betölteni stb.

Különösen érdekesnek számított a Wordwall, melyen különféle típusú, interaktív feladatot lehet létre hozni és végül az interaktív tábla bemutatása, a Pear Deck, ahol azonnali visszajelzést kaphatunk a tanulóktól a prezentáció alatt, ezáltal is nagyobb aktivitásra bírva őket.

Az előadás főleg az alsó tagozatos tanároknak szólt, viszont a felső tagozatos tanárok is sok új lehetőséget ismerhettek meg, ezzel is gyarapítva a tanítás sokszínűségének lehetőségét.

Végül a Zsigárdi Alapiskola köszönetét fejezi ki Henzel György előadónak, aki őszinte, kedves hozzáállásával megosztotta velünk tudását. Sok sikert kívánunk neki a továbbiakban!

A Zsigárdi Alapiskola pedagógusai nevében Baranyay Henrietta tanítónő

Összefogással, közös cselekvéssel

Ádvent van. A várakozás ideje. Várjuk a Megváltó születését és várjuk, hogy véget érjen a világjárvány, ami nem kerülte el falunkat, sőt iskolánkat sem.

Iskolánk gyűjtőiskola, ahhoz hogy fenntarthassuk, több kis településről szállítjuk iskolabuszunkkal a gyerekeket. Az óvintézkedések ellenére (hőkamera, lázmérés, kézfertőtlenítés, szájmaszk, távolságtartás, gyakori szellőztetés) felütötte fejét iskolánkban is a koronavírus-fertőzés. A higiénikusokkal való egyeztetés alapján PCR-tesztre küldtük az összes alsó tagozatos tanulónkat, a takarító néniket és az iskolában oktató pedagógusokat. Ez bizonyult a leggyorsabb módszernek a vírus terjedésének megfékezésére. Köszönöm a tisztelt Szülőknek, hogy elvitték gyermeküket a PCR-tesztelésre és vállalták az ezzel járó feladatokat.

A higiénikusok november 18-tól november 23-ig elrendelték az iskola alsó tagozatának bezárását. Majd a koronavírus terjedésének megfékezése érdekében javasolták az iskolai oktatás további szüneteltetését november 27-ig. A Zoom alkalmazáson keresztül november 18-tól távúton oktattuk az alsó tagozatos tanulókat is.

November 30-án még szigorúbb óvintézkedések mellett megnyitottuk iskolánkat. A reggeli iskolakezdés előtt, kedvezőtlen időjárás esetén tanulóink osztályok szerint a tornatermi öltözőkben gyülekezhetnek. Osztályonként 10 perces időszakaszokban engedjük be őket az iskola épületébe. Egy osztállyal ugyanaz a pedagógus foglalkozik egész nap, beleértve a napközit is. 9 órakor online csatlakoznak a tanítási órákhoz a még karanténban levő vagy egyéb okból otthon maradt tanulóink is. A folyosón egész napos pedagógiai ügyeletet biztosítunk arra az esetre, ha a gyermek az órán kikéredzkedik a mosdóba, megakadályozva ezzel, hogy a különböző osztálybeli gyermekek találkozzanak. Az iskolabuszon délután pedagógus is kíséri a gyerekeket, aki ügyel a higiéniai szabályok betartására. Hálás köszönet jár annak a kis csapatnak, tanító néniknek, takarító néniknek, szakácsnéniknek, akik többletmunkát vállalva biztosítják, hogy iskolánkban zökkenőmentesen folyjon az oktatás.

Az iskolaudvaron hamarosan elkészül a műfüves pálya körüli hosszútávú futásokra alkalmas futópálya, a 60 m-es egyenes futópálya és a távolugró pálya. Az iskola ereszcsatornái nem vezették el biztonságosan az esővizet, több helyen korrodálódtak, így teljes egészében kicseréltettük őket. Lezárófésűt (verébfogót) is szereltettünk, hogy megakadályozzuk a madarak befészkelését. Karácsonyig elkészül az 51 m hosszú új kerítés az ajtóval, kapuval (a tornaterem felől), valamint a két ünnep között (amennyiben lesz téli szünet) a felső tagozatos osztályok és mosdók festésére is sor kerül.

Sokan kérdezik, miért nem írogattam az eseményekről, történésekről sűrűbben? A koronavírus kirobbanása óta, 2020 márciusától pedagógusaimmal rendszeresen a Zoom platformon online konferencia keretében megbeszéljük az oktatás folyamatát, a minisztériumi és higiéniai rendeleteket. Ezeket iskolánk honlapján www.zsigardialapiskola.sk/hu is nyilvánosságra hozom. Az egyes osztályokat érintő kérdéseket a virtuális könyvtár, zborovňa.sk, bezkriedy.sk internetes oldalakra és iskolánk facebook oldalára teszem fel. Ezekre az információkra az osztályfőnökök is felhívják a szülők és a tanulók figyelmét. Kérem a kedves Szülőket, bármilyen probléma, kétség, bizonytalanság esetén forduljanak bizalommal az osztályfőnökökhöz vagy hozzám.

Tisztelt Szülők!

"Az embernek az a dolga, hogy harmóniát teremtsen magában és maga körül." (Kaszás Attila)

Ne mutogassunk egymásra, hogy te vagy ő a felelős, te hoztad be vagy ő engedte be a vírust. Ma te, holnap meglehet, hogy ő, holnapután talán én lehetek vírushordozó vagy fertőzött, annak ellenére, hogy egyikünk sem szeretne az lenni. Az összetartás, a közös gondolkodás, az összehangolt munkamegosztás segít előbbre jutni. Én ehhez kívánok mindenkinek alázatot, türelmet és embertársai iránt tanúsított tiszteletet!

Áldott karácsonyi ünnepeket kívánok!

Žiaček Adrianna

   A Nemzetpolitikai Államtitkárság Határtalanul programjának virtuális nyári vetélkedőjén a külhoni és anyaországi diákok a magyar történelemmel, irodalommal, néprajzzal, földrajzzal kapcsolatos izgalmas kérdésekre válaszolhattak. Iskolánk tanulója, Varga Bálint bekerült a 100 legjobb közé.

A Magyar gyerek elnevezésű nemzetközi levelező verseny küldetése összefogni a magyar nemzetiségű gyerekeket az egész világon, növelni nemzetiségi öntudatukat, szeretetüket anyanyelvük iránt. A tavalyi 1.hely után, az idén a dobogó 2.helyén végzett iskolánk csapata: Jacsa Ádám, Kurina Róbert, Paló Mónika.

Miénk a Város! Miénk a Csodasarok is! Pontosabban iskolánké, immár második alkalommal, Lelkes Zalán jóvoltából.

Megrendezésre került a Pénzes István Anyanyelvi Vetélkedő országos döntője Dunaszerdahelyen, ahol szép eredménnyel végzett: Poló Zsófia és Varga Bálint.

A Katedra Alsó Tagozatos Verseny országos döntőjén Dunaszerdahelyen a Zsigárdi Zsiványok csapata : Kuman János, Császár Léla és Tóth Noémi méltóképpen képviselte iskolánkat.

Ebben az évben is bekapcsolódtunk a vakok és gyengénlátók megsegítésére szervezett Biela pastelka elnevezésű gyűjtésbe. Mikor beköszöntött az ősz és vele együtt az őszi termények betakarítása, az őszi termésekből szemrevaló dekorációk születtek. Az alsó tagozatosok nagy örömére idén sem maradhatott el az immár hagyományosnak számító "Tökjó nap". A gyerkőcök örömmel alkották meg szebbnél szebb alkotásaikat, tízóraira sült tököt majszoltak, majd a napot a Ghymes együttes online koncertjével zártuk.

Az iskolarádióban a 7.osztályosok által összeállított ünnepi műsorral emlékeztünk az aradi hősökre. Minden kisdiák maga tervezte meg saját kis kreatív remekművét, mellyel kifejezte tiszteletét az aradi vértanúk iránt.

Folyamatosan a mozgás szeretetére igyekszünk nevelni a ránk bízott csemetéket. Ezért iskolaudvarunk beton felületére, kicsik és nagyok örömére, ugróiskolát és ügyességi játékokat festettünk.

Remegő kavicsok ütemes zúgása,                
bringázásra hív ki, na meg iskolába.
Pattanj fel és tekerj, szívj be friss levegőt,
ne légy lomha lajhár, hagyd ott a heverőt!
Fogadd a kihívást, szállj szembe a széllel
Dúsuljon fel véred üde oxigénnel.
Pattanj fel és tekerj, nézzél magad elé,

Sosem hátrálj meg, menj az álmod felé!

Vajda Dániel tanító bácsi ezzel a versével szólította fel iskolánk tanulóit, hogy egészségük és egészséges életkörnyezetünk megőrzése érdekében biciklivel járjanak iskolába.

Alsó tagozatos tanulóinkkal megmásztuk az 587 m magas Zobor hegyet. A csúcsról lenyűgöző panoráma tárult elénk, a gyerekek pedig ügyesek, kitartóak és szívósak voltak. A Közegészségügyi Hivatal jóváhagyásával megszerveztük az úszótanfolyamot is a Nagymegyeri Termálfürdőben.

     A Zsigárdi Alapiskolában a hagyományőrzés gazdag múltra tekint vissza. Néptáncosaink Mészáros Ilona tanítónő vezetésével rendszeres résztvevői voltak a népművészeti fesztiváloknak. Hosszabb szünet után, 2013-ban Žiaček Adrianna igazgatónő újraszervezte a néptánc- illetve hagyományőrző csoportot, mátyusföldi népviseleti ruhákat varratott, melyek Szarka Zsuzsa ruhatervező művész műhelyében készültek.
A Napsugár nevet viselő néptánccsoport, Mészáros Ilona nyugdíjazott pedagógus vezetésével a barátnőválasztáshoz kötődő régi népszokást, a komatálhordást elevenítette fel. Húsvét után egy héttel azaz fehérvasárnapon a lányok barátnőt, vagyis komát választhattak egymásnak. Komatálat készítettek, melyen a barátnő kedvenc pogácsája vagy süteménye állt. Az üvegben égetett pálinka volt, mely úgy készült, hogy a cukrot megpirították és felöntötték pálinkával. A gyertya jelképezte a lányt, a kanóc a lelket, a láng az élet folytatását.
A komatálhordással a csoport fellépett a XIII. Európa Jövője Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Találkozón, azaz a Csiperón, Kecskeméten 2014-ben, ahol a világ 24 országából érkeztek gyerekek és fiatalok.
A következő évben a kisbíróválasztást vitték színpadra és részt vettek a Deákin megrendezett népművészeti fesztiválon is.
A XIV. Csiperón Kecskeméten 2016-ban, néptánccsoportunk egy régi népszokást, a libapásztorkodást mutatta be. Régen a paraszti munkákból a gyerekeknek is ki kellett venniük a részüket. A kislányok, miközben őrizték a libákat, játékkal, énekléssel múlatták az időt. A nagyobb lányok a legényekről pusmogtak, gyakran ki is csúfolták őket.
Napjainkban mátyusföldi, csallóközi táncokkal lépnek fel az alapiskola anyák napi, karácsonyi műsorán, a nyugdíjasnapon és a zsigárdi falunapokon.
Tanulóink népviseleti ruhában szólaltatják meg népdalainkat és adják elő népmeséinket is Zsigárd község testvérfalvaiban: Erdélyben Mérán és Széken, a magyarországi Ugodon, Viszákon és a vajdasági Doroszlón.
Büszkék vagyunk gazdag népi hagyományainkra és a jövőben is nagy hangsúlyt fektetünk azok megőrzésére és bemutatására.

Žiaček Adrianna igazgató

TÁVOKTATÁS A ZSIGÁRDI ALAPISKOLÁBAN

Amikor az iskolaügyi minisztérium elrendelte az iskolák két hétre való bezárását, a Zsigárdi Alapiskola tanulói lelkesen készültek ünnepi műsorukkal a magyar szabadságharc és forradalom évfordulójára,. Aggodalommal fogadtuk a felhívást, s mint utólag bebizonyosodott, megfontolt, jó döntés volt a koronavírus megfékezése érdekében hozott óvintézkedés. Tanári karunk utolsó ülésén egyeztettük a távoktatás részleteit, melynek megvalósítására a virtuális könyvtár zborovňa.sk, bezkriedy.sk internetes oldalakat és a Messenger alkalmazást választottuk. Két hét elteltével világossá vált, hogy tantermeink meghatározatlan ideig üresen maradnak.

Pedagógusaink a távoktatás mellett online digitális iskolázásokon, webináriumokon vesznek részt, különböző felületekkel ismerkednek. Saját előadásokat készítenek, oktató videókat és feladatsorokat állítanak össze. Online órákat tartanak a Messenger és ZOOM szolgáltatásokon keresztül. Javítják és szóban értékelik a tanulók által visszaküldött feladatokat. Köszönet nekik, hogy szépen haladunk a tananyaggal, s közben fejlesztjük tanulóink digitális készségét, a hallás és olvasás utáni szövegértését. Használjuk a fejlesztelek.hu, okosdoboz.hu, szlovakuljatekosan.sk, learningapps.org, wordwall.net/hu, etest.sk, tantaki.hu, youtube, anglictina.iedu.sk, mozaik programokat. Megváltozott a Napsugár program és a napközi tevékenysége. A napközis tanító nénik saját mesevideókat küldenek a gyerekeknek, segítenek a házi feladatok megoldásában, megbeszélik a napi teendőket. A gyerekek szívesen számolnak be arról, hogyan segítenek szüleiknek, nagyszüleiknek. Pedagógus tanácsunk rendszeresen tart videókonferenciákat, ahol megvitatjuk a távoktatás folyamatát, fejleményeit.

A távtanulás hátrányai közé sorolnám, hogy akad néhány család, akik nem rendelkeznek internet - hozzáféréssel, táblagéppel, asztali számítógéppel, tablettel illetve okostelefonnal sem. Ezekhez a családokhoz a tananyagot, feladatlapokat, a szükséges óvintézkedéseket betartva, a pedagógusok személyesen juttatják el.

Tanulóink piros szívecskéket készítettek, kiragasztották otthonaik ablakába. Ezzel mondtunk köszönetet az egészségügyben, kereskedelemben dolgozóknak, a tömegközlekedés és rendvédelem alkalmazottainak, akik a rendkívüli körülmények között is áldozatos munkát végeznek, hogy mi biztonságban érezhessük magunkat. Április 22-én megemlékeztünk a Föld napjáról: a gyerekek megmutatták, hogyan tennék egészségesebbé, tisztábbá a környezetüket, hogyan óvnák a levegőt, állatokat, madarakat, növényeket, a talajt, a folyókat. A magyar költészet napját megzenésített versekkel ünnepeltük, a videót szülőfalunk természeti szépségeiről és építészeti nevezetességeiről készült fotókkal illusztráltuk.

Ebben a válságos helyzetben a szülőkre óriási feladat hárul. Az otthoni teendők mellett helytállnak a munkahelyen, szeretetteljes, békés családi légkört alakítanak ki és buzdítják, segítik gyermekeiket a tanulásban. A szülők visszajelzéseiből kitűnik, hogy a közös családi programok, mint például a sütés - főzés, kerti munka, barkácsolás, kézműveskedés, beszélgetések, társasjátékok, séták, kerékpározások - elviselhetőbbé teszik ezeket a koronavírus veszélyével terhelt napokat. Fontosnak tartottuk, ha idén személyesen nem is, legalább a virtuális világban együtt ünnepeljük május első vasárnapján az anyák napját. Az osztályfőnökök vezetésével minden osztály külön videót készített, melyben tanulóink verssel, énekkel, rajzzal, ünnepi köszöntővel fejezték ki édesanyjuk, nagymamájuk iránt érzett szeretetüket és hálájukat. Hogy minden kedves szülőhöz, nagyszülőhöz eljussanak a jókívánságok, ezeket a videókat iskolánk honlapján és facebook oldalán is megjelentettük.

Mindannyiunk számára nehéz időszak ez, mely próbatétel elé állít mindenkit. Az apró súrlódások és a feszült légkör ellenére képesek vagyunk összefogni és önzetlenül segíteni egymást. Nagyon köszönöm, hogy a tanulók, a szülők és pedagógusok között jó az együttműködés és az egymásba vetett bizalom. Így nagyobb az esély, hogy az átadott tudás hatékony és maradandó lesz. Most amikor ezt az újságcikket írom, nagy a valószínűsége annak, hogy meglátjuk az alagút végét: hamarosan az 1.- 5.osztályosok számára, szigorú óvintézkedések betartása mellett, újraindulhat az oktatás. Ez gyerekre, szülőre és pedagógusra nézve újabb kihívásokat jelent. Meggyőződésem, hogy megbirkózunk a helyzettel és bízom benne, hogy a szeptemberi tanévnyitásra visszatér minden a régi kerékvágásba.

Mindenkinek sok erőt, jó egészséget és Isten áldását kívánom!

Žiaček Adrianna iskolaigazgató

                                                             Kedves Édesanyák!

Május első vasárnapja az Édesanyák ünnepe. Sajnos, ma nem köszönthetjük őket ünnepi műsorral a kultúrházban. Lélekben és a virtuális világban azonban együtt ünnepelhetünk. Tanulóink szívbőljövő szeretettel készültek, hogy kifejezzék édesanyjuknak, nagymamájuknak az irántuk érzett szeretetüket, hálájukat és köszönetüket.

Az édesanyák a koronavírus okozta járvány idején is helytállnak. Sokan a munkahelyi feladatok mellett motiválják, buzdítják, segítik gyermekeiket a tanulásban. Gondoskodnak a nagyszülőkről is, hiszen az ő egészségük megóvása mindannyiunk célja.

A tanító nénikre is óriási feladat hárul, hiszen ők is anyukák, akik apró vagy iskolás korú gyermekeket nevelnek. Következetesen végzik a munkájukat, teljesítik a feladatot, hogy átadják a tanulóknak az életkoruknak megfelelő tudást, amire a jövő iskolaévben építhetnek.

Nagyon köszönöm, hogy a tanulók, a szülők és pedagógusok között jó az együttműködés és az egymásba vetett bizalom. Kívánok minden édesanyának, nagymaminak, dédmamának boldog anyák napját és jó egészséget! Vigyázzunk egymásra, hogy legyőzzük a vírust és utána boldogan ölelhessük egymást!

Žiaček Adrianna

Farkas atya Zsigárdon

Decemberben igazgatónőnk meghívására iskolánkba látogatott PaedDr. Farkas Zsolt, Szőgyén plébánosa, akit mindenki egyszerűen Farkas atyának szólít. Egy érdekes előadást tartott a tanulóknak. Az előadás témája az extrémizmus és annak hatékony kezelése a keresztény nevelés alapelvei szerint ( szélsőséges csoportok és annak jelképrendszere ) volt. A téma komolysága miatt az előadáson kizárólag a 8. és a 9. osztályos tanulók vehettek részt. 

Az előadás elején az atya bemutatkozott, elmondta, hogy missziókon vett részt külföldön, emellett magyar nyelvet és történelmet tanít az iskolában, azért, hogy a gyerekekkel jó kapcsolatokat tudjon ápolni.

Az egyetem elvégzése után kezdett el foglalkozni különböző csoportokkal. Tapasztalatai szerint a csoportokba azok a fiatalok jeletkeznek, akik sokszor nem is ismerik a jeleket, vagy olyanok, akik valamilyen sérülésnek köszönhetően csatlakoznak.

A bevezető után rátért az alapfogalmak megmagyarázására (extrémizmus - átlagoson kívül eső, szélsőjobb/szélsőbal, nacionalizmus, sovinizmus, rasszizmus, nácizmus, fasizmus, kommunizmus, anarchia, antiszemitizmus, xenofóbia ), majd a extrémizmus felosztására is. Az előadást a jelképek és számok jelentésének magyarázatával, valamint gyakorlati bemutatásával zárta.

Az előadás végén felhívta a gyerekek figyelmét a különböző jelképek használatának veszélyeire és lehetséges következményeire. A gyerekek feltették kérdéseiket, amire kielégítő válaszokat kaptak.

Bízunk benne, hogy a tanulók elgondolkodnak az előadáson elhangzottakról, és a jövőben nem térnek le a helyes útról.

Farkas Adrianna pedagógus

Mit hozott a 2019-as év a Zsigárdi MTNY Alapiskolában?

Tavasszal az osztálytermekben új redőnyök kerültek az ablakokra, így az interaktív táblák használatához tökéletesen be tudjuk sötétíteni a tantermeket, a júniusi hőségben pedig védenek az égető napsugaraktól. Az iskolaudvaron új fapadok szolgálják a pihenni vágyók kényelmét. Nagy, színes faliképeket vásároltunk a tananyag szemléltetésére.

Iskolánk az Európai Befektetési Bank Intézetének adományában részesült. Luxemburgból 12 darab használt, jó állapotban levő, hordozható személyi számítógépet kaptunk.

Karácsonyra robotikai eszközökkel szereljük fel iskolánkat. Ezzel szeretnénk fejleszteni a tanulók logikai és programozási képességeit. Az interaktív játékok egyszerre tanítanak a robotika alapjaira, fejlesztik a kreativitást és szórakoztatnak.

Pályázati pénzből az 5.és 6.osztályosoknak mátyusföldi népviseleti ruhákat varratunk. Az előző években már varrattattunk a fiatalabb és az idősebb korosztálynak is. Ezzel mind a kilenc évfolyamnak bebiztosítottuk a mátyusföldi népviseletet.

2018 decemberében az iskola gazdagodott egy 20 x 40 méteres műfüves pályával. A többfunkciós pálya köré futópályát és távolbaugró pályát is tervezünk, mely a jövő évben valósul meg.

Iskolánk az egész év folyamán számos tanulmányi versenybe benevezett. Legmagasabb eredményeink:

Magyargyerek - nemzetközi levelező verseny a világ magyar gyerekei számára - 1.hely: Jacsa Ádám, Kuman János, Kurina Róbert. Miénk a város - nemzetközi levelezőverseny - 5.hely: Udvaros Zalán, Varga Dóra, Varga Réka, Mesefesztivál - irodalmi pályamunka - 1.díj: Jacsa Ádám, rajzverseny - különdíj: Varga Réka. Tompa Mihály Szavalóverseny járási forduló - arany sáv, 2.hely: Balogh Eszter. Médiasztár - Országos Tehetséggondozó Verseny - levelezős forduló - 1.hely: Takács Dóra, Gútán a versenyen - 3.hely: Demján Emma. Anyanyelvi vetélkedő - 4.hely: Varga Bálint. Katedra alsó tagozat - 10. hely: Császár Léla, Jacsa Ádám, Tóth Boglárka csapata. Katedra - Pénzes István Anyanyelvi Vetélkedő - 9.hely: Demján Emma, Kurina Nikola, Takács Dóra Fanni csapata. Dobré slovo járási döntő - 1.hely: Varga Bálint, 2.hely: Gyevát Enrique, 3.hely: Demján Emma.

Járási Pitagorasz - eredményes 7.hely: Varga Bálint. Matematikai olimpiász járási forduló - eredményes 10.hely: Varga Bálint. Biológiai olimpiász járási forduló - 4.hely: Poló Zsófia. Hipericum biológiai verseny - zsűri különdíja: Máthe Bálint, Poló Zsófia, Takács Adrián, Varga Bálint csapata. Egészségügyi verseny - 4.hely: Demján Emma, Habán Dominika, Kurina Nikola, Nyesó Dávid, Szabó Bálint csapata. Járási sakkverseny - 2.hely: Baranyai Bendegúz, Máthe Kristóf, Poló Máté,Varga Bálint csapata.

Csillagoknak teremtője népdalverseny - 2.hely: Császár Léla, Ferenczy István Országos Képzőművészeti Verseny - 2.díj: Árvai Márió. Komenský és mi rajzverseny - 1.hely: Árvai Sára.

Tavaszi járási atlétikai verseny - krikettlabda dobás 1.hely: Köteles Kevin, súlylökés 1.hely: Néma Dávid, 4 x 60 m váltófutás 3.hely: Bozsek Brigitta, Lipkovics Laura, Néma Dóra, Poló Zsófia csapata. Kerületi atlétikai verseny - 2.hely: Köteles Kevin. Flaska Sándor mezei futóverseny - 1.hely: Balogh Tamás, 3.hely: Udvaros Péter, 4.hely: Császár Léla, Varga Dóra. Őszi járási atlétikai verseny - távolugrás, krikettlabda dobás 1.hely: Néma József, 60 m-es síkfutás 1.hely: Bozsek Brigitta, 60 m-es váltófutás 2.hely: Jánošík Zsolt, Néma József, Szalay Zoltán, Varga Bálint csapata. Kerületi atlétikai verseny - távolugrás, krikettlabda dobás 3.hely: Néma József.

Iskolánkban 12 szakkör működik, melyekből ki-ki tetszése szerint választhat. Új szakköreink: januárban a Zsigárdi Sakk-klubbal közösen sakk-kört indítottunk és négy sakktáblát vásároltunk. Szeptemberben futball - szakkört nyitottunk az alsó tagozatos tanulóknak is és néptánc kört a felső tagozatosoknak. Néptánccsoportunk fellépett az ugodi falunapokon és a doroszlói szüreti ünnepségen. Iskolánk énekkara énekelt az egyházmegyei kórustalálkozón Farkasdon. Fényképészeti szakkörünk falunk természeti szépségeit fényképezte, a fotókat a falunapok keretén belül kiállítottuk. Szakköreinkkel biztosítjuk, hogy tanulóink szabadidejüket pedagógusok felügyelete mellett, hasznosan töltsék.

Hangsúlyt fektetünk a színházlátogatásra. Komáromban a Jókai Színházban Mátyás király krónikái, a Padlás, A pokoli puncspancs, Bambi című előadásokat, a Budapesti Operettszínházban a Mágnás Miska operettet néztük meg. A kultúrházban a besztercebányai Klipperton színház Aladin c. előadásán tapsolhattunk. A Csavar Színház - Gál Tamás és Kiss Szilvia színészházaspár - advent utolsó hetében teremt meghitt ünnepi hangulatot.

Rendhagyó történelem óra: a Felvidéki Tavaszi Emlékhadjáraton magyar huszárok lóháton vonultak be községünkbe.

Budapesten a Fáy András Oktatási Központban a tanulók játékos módszerekkel mélyítették el pénzügyi ismereteiket.

Pórszombatban, mint minden évben immár hagyományosan, őshonos magyar gyümölcsfákat oltottunk.

Farkas atya, szőgyéni plébánosazextrémizmusról tartott előadást a 8. és 9. osztályosoknak.

Tanulmányi kirándulásaink: Év végén Árvába háromnapos kirándulást szerveztünk. A Határtalanul - Járd végig! projekt keretén belül novemberben térítésmentes négy napos tanulmányi úton voltunk Pécsett, Baranya megyében. Žiaček Adrianna igazgatónő kéthetes ösztöndíjas tanulmányi úton vett részt Hamburgban.

Fontos számunkra, hogy tanulóinkat az egészséges életmódra neveljük, melynek alapja a mozgás. Ezért sítanfolyamot, korcsolyázást, júniusban erdei iskolát, szeptemberben úszótanfolyamot szerveztünk, a sportnapon kajakoztunk, kenuztunk és görkorcsolyáztunk. Rendszeresen asztaliteniszezünk, kosárlabdázunk. A focira a tornatermen kívül a műfüves pályát is kihasználjuk.

Kultúrműsorral köszöntöttük az édesanyákat és a szépkorúakat. Felléptünk a Csemadok évzáró taggyűlésén és a falunapokon. Megemlékeztünk nemzeti ünnepeinkről: március 15-én színjátszó csoportunk, október 6-án pedig a 7.osztály adott ünnepi műsort. A Magyar Költészet Napja alkalmából Ady Endre és én címmel vers- és prózaíró pályázatot hirdettünk. Az alkotások a folyosón elhelyezett faliújságon olvashatók. Ettől a naptól év végéig az iskolarádióban minden reggel verset szavaltunk. A nemzeti összetartozás napján Szarka Tamás Kézfogás c. dalával bekapcsolódtunk a Kárpát - medencei iskolák közös éneklésébe. Karácsony- és húsvétváró kézműves foglalkozásokat tartottunk. Karácsonyi műsorral köszöntjük december 19-én a szülőket, nagyszülőket, iskolabarátokat.

A beíratkozást megelőzőnyílt napon interaktív játékokkal, kézműves foglalkozással és a Glamour zenekar kedvderitő műsorával fogadtuk a leendőbeli elsősöket és szüleiket. Beíratkozáskor minden beíratott gyermek átvehette a Rákóczi Szövetség ajándékát: egy szép iskolatáskát.

Karitatív tevékenységünkkel a látáskárosultaknak és az onkológiai betegeknek nyújtottunk segítséget. A gútai gyermekotthonban átadtuk a Jónak lenni jó jótékonysági akció keretén belül gyűjtött játékokat.

Dióhéjban ennyit, tevékenységünkről a részletes beszámolót iskolánk honlapján olvashatják: http:www.zsigardialapiskola.sk/hu

Szeretetteljes, meghitt, áldott karácsonyi ünnepeket kívánok községünk minden lakójának!

Žiaček Adrianna, iskolaigazgató

Zsigárdiak Pécsett

Az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő (EMET) jóvoltából a "Fordított Határtalanul!"program keretében iskolánk tanulói lehetőséget kaptak, hogy osztálykirándulás keretében Magyarországra látogassanak.

Áprilisban jelentkeztünk a pályázati felhívásra. A programcsomagokból Pécs városára és Baranya megyére esett a választásunk. Jelentkezésünk megfelelt a befogadási és formai kritériumoknak, és az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő Európai Uniós Projektigazgatóságának döntése alapján pozitív elbírálásban részesült.

A Jet Travel utazási iroda szervezésében tanulmányi kirándulásunkra november 11 - 14. között került sor. A huszonnégy személyes Merzedes autóbusszal gyorsan elrepült az öt órás út és megérkeztünk szálláshelyünkre, a Pécsi Laterum Hotelbe. Elfoglaltuk a kényelmes szobákat és autóbusszal városnézésre indultunk.

Mivel korán sötétedett, esti fényekben láttuk a várost. Saját szemünkkel győződhettünk meg róla, hogy a Mecsek hegység lábánál fekvő Pécs egy különleges, egyedi és gyönyörű város. A Széchenyi téren nem mindennapi látványt nyújtottak az impozáns épületek és szobrok. Mediterrán hangulatot árasztott Gázi Kászim pasa dzsámija, avagy mai nevén Gyertyaszentelő Boldogasszony-templom. A sétálóutcában barangolva és a kirakatokat szemlélve a Zsolnay kerámiaboltok előtt lenyűgöző látvány tárult elénk. Megcsodáltuk a Zsolnay dísztárgyakat és porcelánkészleteket. Az eozin bevonatú porcelánok különösképpen elnyerték tetszésünket. Az eozint a Közel-Keleten használták először és a középkorban az arabok közvetítésével került Európába. Majd elfelejtődött ez a technika és a 19. században Zsolnay pécsi porcelángyárai tették világhírűvé.

Tanulmányi utunk második napján a Köztársaság Téri Általános Iskolába látogattunk, ahol szívélyes fogadtatásban részesültünk. Először óralátogatáson vettünk részt: megfigyelhettük, hogyan folynak a matematika, biológia és zene órák. Kis megvendégelés után az iskola tanulói kultúrműsorral szórakoztattak bennünket, majd a két iskola játékos sportvetélkedőkön és futballmérkőzésen mérte össze erejét. Az iskolai étteremben megebédeltünk.

Délutáni programként a Zsolnay Negyedben található Csodák Palotájába látogattunk. Gyerekkorunkból lehet többen emlékezünk még Öveges professzor kísérleteire, melyekhez hasonlókat a gyerekek is kipróbálhattak az interaktív kiállításon: villámokat idéztünk elő, légágyúval lőttünk, lézer sugarak között mozogtunk, mágnesességet, hang-, elektromos és optikai jelenségeket figyelhettünk meg több órán keresztül lankadatlan kíváncsisággal. Innét utunk a Kodály Központba vezetett. Körbejártuk az impozáns épületet, benéztünk a nagy és letisztult formájú előcsarnokba is.

A Laterum Hotelben elfogyasztottuk a kiadós vacsorát, amihez desszertet is kaptunk. Majd ellátogattunk a hotel Wellnes részlegébe, ahol élveztük a víz nyugtató hatását. A pezsgőfürdő, az élménymedencék után a gőzkabinban regenerálódtunk és méregtelenítettük szervezetünket. Néhányan a fitness teremben testedzés által töltődtek fel energiával, csökkentették és oldották a stresszhatásokat.

Harmadik napon nagyon gazdag program várt ránk: sok új helyszín, új ismeretek, érdekes látnivalók, tapasztalatszerzés, tanulás. Ködmentes őszi reggelre ébredve, kilenc órakor már Magyarország legmagasabb épületében, a 197 m magas Pécsi TV- toronyban sétáltunk, mely a Mecsek 535 m magas csúcsán áll. 700 m magasságból tekintettünk le Pécsre, a Mecsekre és a környékre. Az erős szél dacára igazán lenyűgöző panoráma tárult elénk. Érdemes volt ide is feljönni.

Uticélunk a gazdag történelmi múltra visszatekintő Siklós vára volt, ahol a tárlatvezetők már vártak bennünket. Először gyógynövényes szappant, az udvari sütödében pedig fonott kalácsot készítettünk, amit jóízűen el is fogyasztottunk. Ezt követően meglátogattuk a Tenkes kapitánya Panoptikumot, a fegyvergyűjteményt, a várbörtönt. Sok érdekeset hallottunk és láttunk. Többek között megtudtuk, hogy Kanizsai Dorottya, a vár úrnője temettette el egy közös sírba a Mohácsi csata után az elesetteket. Szulejmán szultán serege a Siklósi várat háromnapos ostrom után foglalta el és 150 éven át uralta.

A finom ebéd után egy órát utaztunk Szigetvárra. Az idegenvezető elmesélte, hogy a hős Zrínyi Miklós 2500 katonával védte 34 napon keresztül Szigetvár várát Szulejmán szultán 50 000 fős seregével szemben. Zrínyi a megmaradt 300 katonájával még megpróbált kitörni a várból, de a végsőkig kitartó, önfeláldozó várvédők mind hősi halált haltak. Ezért az Országgyűlés 2011-ben Szigetvárnak adományozta a Leghősiesebb Város címet. Ebben a várban élt egy ideig Tinódi Lantos Sebestyén is, a históriás énekek szerzője.

Este a felújított Pécsi Nemzeti Színházban megnéztük Friedrich Dürrenmatt A fizikusok című művének színpadi változatát. Főhősei Newton, Einstein és Möbius tudósok, akik elmegyógyintézetbe vonulnak, hogy megmentsék az emberiséget. Attól tartanak, ha felfedezéseik, találmányaik rossz kezekbe kerülnek, elpusztíthatják az emberiséget.

Az utolsó napon megköszöntük a gondoskodást, törődést, a,lehetőséget, hogy részt vehettünk ezen a felejthetetlen tanulmányi úton. Útban hazafelé még megálltunk a Mohácsi Nemzeti Emlékhelyen. Megrendítő látvány tárult elénk a sírjelek, kopjafák, a feltárt tömegsírok láttán. A történelmi emlékparkot őshonos fákból álló erdő veszi körül. Délnyugati részén viszont feketefenyők nőnek. Ezek szimbolizálják a török támadást.

Utolsó megállónk Székesfehérváron volt, ahol teret adtunk a gyerekek kedvenc időtöltésének a "Shoppingolásnak" is. Majd egy óra elteltével folytattuk utunkat hazafelé. Délután négy órára szerencsésen hazaérkeztünk a szülők nagy örömére, akik már izgatottan várták csemetéiket.

Úgy gondolom, hogy az élményekben és új ismeretekben gazdag, együtt eltöltött négy napra minden résztvevő még sokáig fog emlékezni.

Žiaček Adrianna   iskolaigazgató

Diáksportolóink sikerei!

Szép sikereket értek el diákjaink a Melicherčík és Mutkovič professzorok tiszteletére rendezett 18. járási atlétikai emlékversenyen, melyre szeptember 25-én került sor Vágvecsén.

Iskolánkat a legfiatalabb és a fiatalabb diákok járási versenyén népes küldöttség képviselte, számos atlétikai sportágban versenyeztek nemek és korcsoportok szerint (síkfutásban, kitartófutásban, váltófutásban, dobásban, távolugrásban, súlylökésben).

A fiatal sportolók kiválóan szerepeltek: több értékes helyezés mellett három aranyérem és egy ezüstérem jutott a zsigárdiaknak. Bozsek Brigitta 60 m-es síkfutásban bizonyult a leggyorsabbnak, Néma József távolugrásban és krikettlabda-dobásban állhatott a győzelmi dobogó legfelső fokára. A Szalay Zoltán - Jánošík Zsolt - Varga Bálint - Néma József 4 x 60 m-es fiúváltó mezőnyében a második lett. A győztesek a szakolcai kerületi atlétikai versenyen is megmérettettek, ahol Néma József bizonyította tehetségét, távolugrásban és krikettlabda dobásban egyaránt bronzérmet szerzett.

Gyerekek, továbbra is várjuk a szebbnél szebb eredményeiteket!

Sportoló diákok felkészítő pedagósai: Varsányi Zoltán és Tóth Géza

Emlékezni kötelességünk

Október a nemzeti ünnepek hónapja. Iskolánk tanulói az idén is, mint minden évben kultúrműsor keretében emlékeztek meg a magyar történelem egyik leggyászosabb napjáról, október 6-áról. A hazafiságra nevelés és a nemzeti öntudat formálása minden pedagógus feladata, s ennek jó színteret adnak a nemzeti ünnepekről való megemlékezések. A Zsigárdi Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskolában a megemlékezés során az iskola 7. osztályos tanulói idézték fel az immár 170 éve történt eseményeket. A tanulók maguk is részeseivé váltak szereplésük során a történelem e fájó eseményének. A műsorra Farkas Adrianna tanító néni vezetésével készültek. A színvonalas előadás fényét még inkább emelte az iskolai énekkar előadása Žiaček Adrianna igazgatőnő vezénylésével.

Az ünnepi megemlékezés a helyi katolikus templomben folytatódott este, ahol az ökumenikus istentisztelet mellett az iskolás gyerekek műsorával is gazdagodhattak a tisztelt egybegyűltek. Mindezt a Himnusz közös éneklése zárta. Az előadás színvonalas és értékkel teli mivoltáért ezúton is gratulálunk minden résztvevőnek. Reméljük, hogy összetartással, erős hittel, történelmi múltunkba kapaszkodva, az aradi vértanúk üzenete bátorít és ösztönöz mindenkit a magyarságért való tenni akarásra.

Molnár Judit pedagógus

Úszótanfolyammal indul az új tanév 

Oktatási Minisztérium immáron 5.alkalommal hirdette meg idén szeptemberben is az Európai sport hetét, melynek célja, hogy ösztönözze az embereket sportemeseményeken való aktív részvételre. A Nyitra Megye Önkormányzata támogatásával a Zsigárdi Magyar Tannyelvű Alapiskola is bekapcsolódott a sport hetébe.

Iskolánk tanulói közvetlenül a tanévkezdés utáni napokon már úszótanfolyamon vehettek részt, amely idén a nagymegyeri Thermal Corvinus fürdőben valósulhatott meg. Az előző években a sellyei Aquasport Duslo fürdőre esett a választás, ami idén felújítás miatt nem üzemelt, ezért az iskola vezetősége más helyszínt talált a tanfolyamnak, ami a gyerekeket egyáltalán nem zavarta. A tanfolyamra az elsősöktől egészen a végzős diákokig mindenki jelentkezhetett. Az úszás délelőtt kezdődött és egészen ebédidőig tartott. A gyerekekre újdonságként hatottak a chipes karórák, melyeket a tanfolyam végére már magabiztosan használtak. A gyerekek között voltak visszatérő úszók is, akik a fedett úszómedencében fejleszthették tovább úszási készségeiket az oktatók segítségével, a legkisebbek pedig a családi medencében ismerkedhettek a vízzel, ahol különböző játékos tevékenységet folytattak a tanító nénik irányításával. Az ebédidő közeledtével a kisebb gyerekeknek lehetőségük nyílt kipróbálni a medence közepén lévő vízi várat, a nagyobbak pedig az fürdőben lévő két tekervényes csúszdán csúszhattak le párszor. A csúszdák előtt mindig nagy sok kígyózott, hiszen a gyerekek szeretik a gyorsaságot. A tanfolyam végére minden gyerek és felnőtt is kellemesen elfáradt, ami a program célja volt.

Az úszótanfolyam idén is pozitív visszhangra talált mind a tanulók, mind pedig a szülők részéről. Külön köszönet illeti az iskola igazgatónőjét, Žiaček Adriannát, aki megpályázta a kívánt célösszeget.

Mgr. Farkas Adrianna

A zsigárdi tanulók árvai tanulmányi útja

Felső tagozatos tanulóinkkal június 19-én három napos év végi kirándulásra utaztunk.

Első megállónk a Déményfalvi Szabadság-barlang volt, ahol egy órán keresztül gyönyörködtünk a sárga, rózsaszín, piros, szürke, zöld cseppkőképződményekben. Megtudtuk, hogy ezek a mangán, vas- és egyéb vegyületek hatására színeződtek. Megcsodáltuk a tavirózsás tavacskákat, a cseppkő-vízeséseket és cseppkőoszlopokat. Megismerkedtünk a barlang keletkezésének, feltárásának és megnyitásának történetével. Az egy órás barlangi séta jótékony hatással volt egészségünkre is.

Második uticélunk a meredek sziklaszirten magasodó Árva vára volt. Itt egyeseket a történelmi kiállítás nyűgözött le, ahol ízelítőt kaptunk a vár urainak - Csák Máté, a Hunyadi, Szapolyai, Thurzó, Erdődy és Pálffy családok - életéből, történetéből. Másokat a vár természettudományi gyűjteménye, az állati preparátumok és ornitológiai tárlat ejtett bámulatba. A vár legmagasabb tornyából festői kilátás tárult elénk a Nyugati-Tátrára, a Kis-Fátrára és a történelmi Magyarország északi határára. Meglepődve hallgattuk, hogy ebben a várban forgatták a Rigócsőr király, a Hercegnő és a koldus mesefilmeket, sőt Draculáról is készült itt egy történet.

Másnap egy kiadós túra elébe néztünk. A vadregényes Jánosík-szurdok egyik turistaösvényét fedeztük fel. Vízesések, patakok, hidak, vaslétrák, láncok, drótkötelek tették feledhetetlenné és izgalmassá a túraútvonalat. Sziklákon egyensúlyoztunk, vízeséseket küzdöttünk le. Mély szakadékok és zúgó patakok fölött lépdeltünk, gyakran kezünkkel is kapaszkodva haladtunk előre. Tudatosítottuk, hogy kitartással, kellő odafigyeléssel, kölcsönös segítségnyújtással képesek vagyunk leküzdeni az akadályokat. A túra végén a gyerekek arcára elégedettség és széles mosoly ült ki.

A harmadik napon az Árvai-víztározón sétahajózva, megismerkedtünk e mesterséges tó keletkezésének történetével, szép üdülőközpontokat és vízierőművet láttunk. Sétahajónk a Szlanicai-szigeten, vagyis a művészet szigetén kötött ki. Az ott található templomban népművészek festményeit és szobrait csodálhattuk meg.

Útban hazafelé megálltunk Besztercebányán, ahol a gyerekek a bevásárlóközpontban egy órás szabad programot kaptak.

Iskolánk diákjaival jövőre hazánk további történelmi és természeti szépségeit látogatjuk meg és fedezzük fel közösen.

Žiaček Adrianna igazgató

"Aki szereti a szépet, az életet

szereti. Aki gyermekkorában

megtanult látni...az sok-sok év

múlva, ha rosszkedvűen vagy

bánattal sújtottan jár az úton,

meglátja a zöld fűben a sárga

kankalin ragyogását, vagy a fecske

röptének eleganciáját. És máris

szebbnek látja a világot!"

Hermann Alice

Ismét eltelt egy esztendő. Zsigárd Község Önkormányzata az idei évben is immár XXV. Alkalommal rendezi meg a már hagyományos Zsigárdi napokat. Ezen rendezvény keretén belül a helyi tömegszervezetek valamint a helyi óvoda és alapiskola diákjai is lehetőséget kapnak arra, hogy képességük és tudásuk szerint kivegyék részüket a falunapi program szebbé, színvonalasabbá tételéből.

Az idei falunap keretén belül iskolánk felső tagozatos diákjai a kultúrmüsor mellett képkiállítással is készülnek. Kiállításuk címe " A világ apró csodái" . Ezen kiállításon olyan képek kerülnek bemutatásra, melyek nemcsak falujuk Zsigárd község természeti szépségeit és jelentős történéseit örökítik meg, hanem az általuk átélt és számukra jelentős eseményeket, élményeket, valamint útjaik során lencsevégre kapott természeti szépségeket. Is ábrázolják.

A kiállítás 2019. június 14-én 17.00 órai kezdettel lesz megtartva a KIC épületében. Megnyitó beszédet Görföl Jenő a Csemadok országos titkára tart.

A Zsigárdi Magyar Tannyelvü Alapiskola tanulói mindenkit szeretettel hívnak és várnak képkiállításuk megtekintésére.

Mesár Andrea pedagógus

Zsigárdon az édasanyákat köszöntötték

"A legáldottabb kéz a földön
A te két kezed, jó Anyám!
Mindenki áldja közeledben:
Hát én hogy is ne áldanám?!
Tudom megáldja Istenünk is,
Az örök Jóság s Szeretet! -
Némán, nagy, forró áhitattal,
Csókolom meg a kezedet!"

(Dsida Jenő)

Május első vasárnapja az édesanyák ünnepe. Ezen a napon gyerekek és felnőttek virággal és apró ajándékokkal ajándékozzák meg az anyukákat, nagymamákat, hogy meghálálják azt a temérdek jóságot, önzetlen szeretetet, áldozatot és gondoskodást, amit nehéz lenne szavakba foglalni.

Május 5-én a zsigárdi magyar és szlovák tannyelvű alapiskolák és óvodák gyerekei és tanulói anyák napi esztrádműsorral köszöntötték az édesanyákat és nagymamákat a helyi kultúrházban. A műsort hetekig tartó lázas készülődés előzte meg, és amikor elérkezett a várva várt nap, a gyerekek nagy izgalommal és csillogó szemekkel várták, hogy megörvendeztessék az édesanyákat.

A jelenlévőket Žiaček Adrianna, a magyar tannyelvű alapiskola igazgatónője és Szabó Andrea, a szlovák tannyelvű alapiskola igazgatónője köszöntötték.

Ezt követően a szlovák és magyar óvoda gyermekei verssel, dallal és tánccal köszöntötték a kedves édesanyákat és nagymamákat, ezzel mosolyt varázsolva az arcukra.

Az óvodások után a szlovák tannyelvű alapiskola tanulói léptek színpadra, akik két verset kötöttek csokorba az édesanyák számára.

A magyar alapiskolások műsorát az iskola énnekkara nyitotta meg, melynek előadásában erdélyi köszöntőt és egy ír áldást hallhattunk Žiaček Adrianna igazgatónő vezetésével.

A 3. és 4. osztály néptánccal lépett színpadra, dél-dunántúli ugróst mutattak be. A koreográfiát Németh Éva tanító néni állította össze.

Ezt követte az 1. és 2. osztályos tanulók közös anyák napi köszöntője Lelkes Andrea és Varga Lilla tanító nénik vezetésével. A gyerekek tánccal, dallal és verssel köszöntötték az édasanyákat, akik szemében könnycseppek ragyogtak a meghatottságtól és a boldogságtól.

A humor az esztrádműsor elengedhetetlen része, ezért a 8. osztályos tanulók paródiával készültek. Shakespeare Rómeó és Júliájának modern átdolgozását adták elő Aleva Szilvia tanító néni vezetésével, és a vicces jelenetekkel megnevettették a közönséget.

Ezután a 3. és 4.osztályos tanulók egy néphagyományt, a pünkösdi királyné választást elevenítették fel Žiaček Adrianna igazgatónő és Darázs Enikőt tanító néni vezetésével. Pünkösdkor, a húsvét utáni 50. napon emlékezünk meg arról, hogy Jézus mennybemenetele után a Szentlélek leszállt az apostolokra. A pünkösdi királynéjárás a lányok termékenységvarázsló szokása.

A pünkösdi népszokás bemutatása után az 1. és 2. osztályos pomponlányok léptek színpadra, hogy tánctudásukkal elkápráztassák a nézőközönséget. A koreográfiát Lelkes Andrea tanító néni állította össze.

Ezt követte az 5. és 6.osztály anyák napi jelenete, amellyel a gyerekek egy nagyon fontos dologra szerették volna felhívni a közönség figyelmét: Noha anyák napja egyszer van egy évben, ne feledjük, az év minden napja is kevés édesanyánk iránti hálánk kifejezésére! A műsort Varga Veronika és Farkas Adrianna tanító nénik állították össze.

A jelenet után a 8. és 9. osztály tanulói léptek színpadra, és előadták a szülői bál nyitótáncát, melyet Varga Lilla és Tóth Géza pedagógusok tanítottak be.

A hagyományos társastáncok után a 3., 4. és 5. osztályos pomponlányok is bemutatták tánctudásukat, és látványos előadással szórakoztatták a közönséget Lelkes Andrea tanító néni vezetésével.

A pomponlányok fellépése után a 7. osztályos lányok műsora következett Varsányi Zoltán tanító bácsi vezetésével, és ezzel a közönség bepillantást nyert a mai modern táncokba is.

Ezt követte az iskola színjátszó csoportjának fellépése, és ízelítőt kaptunk a Hotel Menthol című musicalből. A zenés-táncos műsort Varga Lilla tanító néni állította össze.

Az anyák napi műsor végén az alapiskola valamennyi tanulója kiállt a színpadra a nagyközönség elé, és közösen elénekelték Demjén Ferenc Honfoglalás című dalát, majd a gyerekek és a közönség ajkán felcsedült nemzeti imánk, a Himnusz, amely éneklése kultúránk és nemzeti identitásunk elválaszthatatlan része.

A műsor legvégén a közönség soraiban ülő édesanyákat és nagymamákat cserepes virággal ajándékozták meg a gyerekek.

Úgy érzem, a rossz időjárás nem árnyékolta be az ünnepet, remekül sikerült és tartalmas napot zártunk. Bízom benne, hogy ezzel ismét hagyományt teremtettünk, és a következő évben is ilyen lelkesen köszöntik majd a gyerekek az édesanyákat. Ne feledjük, minden kedves szó, minden virág és ajándék csekélység cserébe mindazért, amit az édesanyák tesznek gyermekeikért!

Aleva Szilvia tanítónő

Tavaszi Hadjárat Emléktúra

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc a magyarok történetének meghatározó eseménye. 170 évvel ezelőtt, április-május hónapokban a magyar történelem legdicsőbb napjai zajlottak. A magyar Honvédsereg végrehajtotta a legnagyobb méretű támadó hadműveletét. Ennek a hadműveletnek az eredményeképpen a császári csapatokat kiűzte az ország területéről. Ez a dicsőség vitathatatlanul Görgei Artúr tábornok nevéhez fűződik. Az anyaországban, de Felvidék szerte is emlékeznek Görgei Artúr katonai tetteire, aki 200 éve született a felvidéki Toporcon.

Felvidéken huszadik alkalommal kerül sor a történelmi időutazásra, melyet a Felvidéki Huszár és Hagyományőrző Egyesület szervez, Tárnok István elnökkel az élén. Április 26-án érkezett falunkba a honvédsereg, korhű egyenruhában, fegyverekkel és lovakkal. Polgármesterünk, Baranyay Alajos az 1848/49-es emlékműnél fogadta a csapatot, köszöntésükre kivonult az alapiskola apraja-nagyja is. Az emlékmű koszorúzásakor minden jelenlévő lerótta tiszteletét a csatákban elhunyt hősökért.

Ezután a Jednota üzlet mögötti tisztásra vonultunk, ahol csöndesebb, a lovak számára is nyugodtabb terepen folytatódott az emlékezés. Polgármesterünk ünnepi beszéddel köszöntötte a hagyományőrzőket, a kísérőket és az érdeklődőket. Dr Vass László rövid történelmi előadása után Dr. Tárnok Balázs bemutatta a csapatot. A helyi alapiskola énekkarával Kossuth nótákat, a Csemadok kórusával katonatoborzókat énekeltek a résztvevők. A jelenlevő diákok és felnőttek élő történelemóra részeseivé váltak, mivel a huszár- és gyalogsági bemutató, valamint a csatajelenetek sem maradtak el.

Mielőtt elindultak volna a következő történelmi helyszínre, Farkasdra, polgármesterünk megvendégelte a Tavaszi Hadjárat Emléktúra csapatát a helyi kultúrházban.

Darázs Enikő tanítónő

Zsigárdi gyerekek a Fáy András Oktatási Központban Budapesten

A Zsigárdi Alapiskola 4.-9. osztályos tanulói április 24-én Budapestre utaztak a Fáy András Oktatási Központba. Az utaztatás és a tréning költségeit a szervezők biztosították.

A 4,5 órás játékos foglalkozás során a trénerek, a gyermekek életkori sajátosságait figyelembe véve, a pénz kialakulásával, értékével, a családi pénzgazdálkodás lehetőségeivel ismertették meg a diákokat. A résztvevők szerepjátékon keresztül találkoztak a hétköznapi pénzügyi problémákkal úgy, hogy családok működését modellezték. Megtanulták, hogy hogyan kell pénzügyi tervet készíteni, hogyan lehet tudatosan, sikeresen, nyereségesen gazdálkodni. Betekintést nyertek a családi gazdálkodás kockázataiba és tudatosították a váratlan helyzetekre való felkészülést.

A másik teremben a diákok szituációs játékot játszottak: eladók, vásárlók, bankosok voltak. Foglalkoztak a bankrendszer tevékenységével, a bankszámla és a bankkártya működésével.

Tanulóink megismerték a munka világának számukra aktuális lehetőségeit, többek között az érték, az idő és a pénz kapcsolatát. A gyakorlatok során megtapasztalhatták, hogy mi az a sikeres életvitel, milyen változtatásokat tehet az egyén azért, hogy elérhesse azt.

Žiaček Adrianna, iskolaigazgató

A zsigárdiak őshonos magyar gyümölcsfamentők lettek

Kovács Gyula erdész meghívására 2019.április 25-én, Gyümölcsoltó Boldogasszony napján Pórszombatba utaztunk. A Zsigárdtól 221 km távolságra fekvő településre reggel fél hétkor indultunk a községi autóbusszal. Mikor megérkeztünk, a Medes-hegyen Kovács Gyula pincéjénél már gyülekeztek a vendégek a Kárpát-medence több tájáról. A Felvidéket Baranyay Alajos, Zsigárd község polgármestere, Žiaček Adrianna, az alapiskola igazgatónője, Aleva Szilvia, Varga Lilla pedagógusok és az alapiskola 35 tanulója képviselték. A Pórszombatba utazó diákokat az osztályfőnökök választották ki az előmenetelük és magaviseletük alapján.

Az ünnepség nyitányaként elénekeltük a Himnuszt a gyenesdiási dalárdával. A csesztregi plébános miséje után Kovács Gyula erdész köszöntőjében elmondta, hogy legszebb magyar szavunk a gyümölcs: a szerelem gyümölcse a gyermek, a fák gyümölcse pedig táplálék, amely megtartja és továbbviszi életünket.

V.Németh Zsolt miniszter ünnepi beszédében a kormány támogatásáról biztosította a zártkerti termőhelyek megőrzését. A zsigárdi gyökerekkel rendelkező Ambrus Lajos József Attila-díjas író, a Tündérkert mozgalom tagja, régi kertészek írásaiból idézett. Horváth Károly zenetanár jóvoltából betekintést nyertünk a zalai népdalkincs hagyományaiba és hegedűjátékával szórakoztatott bennünket.

A bográcsgulyás elfogyasztása után szakemberek segítségével vadalmába, vadkörtébe, vadcseresznyébe oltottunk őshonos fákról származó oltványokat: almát, körtét, cseresznyét, szilvát, barackot...

A gyümölcsfaoltás végeztével Zalabaksán meglátogattuk Horváth Ottó polgármestert, aki megmutatta nekünk a szarvasagancsból és csontokból faragott használati dísztárgyait és faragással díszített tojásait, melyeken címereket, bibliai jeleneteket és életképeket ábrázolt. A kiállító teremben láttunk még hímzéssel, batikolással, nemezeléssel, gyöngyfűzéssel készített dísztárgyakat. A tárlat megtekintése után látogatást tettünk a zalabaksai római katolikus templomba, amit 27 évvel ezelőtt szenteltek fel és a falu lakosságának összefogása eredményeképpen épült.

Zalabaksa után testvérfalunkba Viszákra utaztunk. A gyerekekkel megtekintettük a falutáblát, ahol Viszák község neve mellett a testvértelepülésük, Zsigárd neve is olvasható. A polgármester a kultúrházban frissítővel, uzsonnával vendégelt meg, amit baráti beszélgetés mellett fogyasztottunk el. A szakadó eső miatt a Tündérkert megtekintése elmaradt, ezért hazafelé jövet jutott egy kis idő a vásárlásra is.

A tervnek megfelelően este pontosan 9 órakor a szülők átvehették csemetéiket. Úgy gondolom, egy kellemes és hasznos napot töltöttünk el magyar testvéreink körében.

Žiaček Adrianna, igazgatónő

" A kertész munkája"- pedagógusnapra a pedagógusról

"A nevelő munkája olyan, mint a kertészé. A palántát a szülők hozzák. Az iskola másra nem vállalkozhat, csak arra, hogy felnöveszti a palántát. Megmunkálja a földet körülötte. Ösztönzi, hogy gyökerei táplálékot kapjanak. Ha erős a szél, a felnövekvő hajtást karóhoz köti, hogy derékba ne roppanjon. S egy idő után elveszi mellőle a karót - s ettől kezdve aggódva figyeli, most már távolabbról: vajon olyanná nőtt-e fel, amilyennek szerették volna. A hajtásból más felnőni nem fog, csak az, amit a szülők ültettek. De hogy majd önállóan is megkapaszkodjék, hogy egyenes törzzsel álljon, hogy megnyugtató, életet sugárzó legyen: felelős érte, aki ösztönöz, aki kertészkedik, aki a csenevésznek látszó hajtásra esetleg tápsót is tesz. "

Olvasva a bencés szerzetes gondolatait, igen, felelősek vagyunk az iskolában tanuló gyermekekért, akiket a kedves szülők naponta ránk bíznak, pedagógusokra. Ránk, akik talán nemesebb, szebb életpályát nem is választhattunk volna, hogy a cseperedő nemzedékbe beoltsuk a tudás vágyát, a szívbéli jóságot, miközben jó mintát adunk, amellyel tiszta embereket lehet nevelni. Lámpásként világítunk, a jelenben élünk, de cselekedeteink a jövőbe mutatnak.

Mint minden évben, az idén is március 28-án megünnepeltük a pedagógusnapot. Iskolánk pedagógusai közül Kovács Mária, igazgatóhelyettes asszony részesült a Kerületi Tanügyi Hivatal kitüntetésében, Nyitrán. A pedagógiában eltöltött hosszú évek alázatos, kiváló munkájáért járó díj mellé a járási kitüntetést is átvehette, Vágsellyén, Tóth Géza tanító bácsival együtt. Mindkettőjüknek szívből gratulálunk és sok türelmet, kitartást , mosolygó, csillogó szemű gyermekarcokat kívánunk az elkövetkező években.

Ünneplésünk egy közös vacsorával folytatódott a Kolozsi Rancson az óvónők, a nyugdíjas tanítók ,valamint az iskolai és óvodai alkalmazottak körében. Iskolánk igazgatónője, Žiaček Adrianna, ünnepi beszédét Varga Bálint, 6. osztályos tanuló szlovák nyelvű szavalata, majd Demján Emma, 9. osztályos tanuló és Válent Enikő, 7. osztályos tanuló szavalata követte. Az ízletes vacsora elfogyasztása előtt Iván István lelkipásztor gondolatai és áldása még meghittebbé tette az estét, amely kötetlen beszélgetéssel, jókedvvel és persze tánccal folytatódott. Jól éreztük magunkat. Hátra hagytuk a mindennapok taposómalmát, kicsit elfeledtük a gondokat, bajokat - kellemesen telt az este.

Mindezt köszönjük szépen a szervezőknek, iskolánk igazgatónőjének és falunk polgármesterének, Baranyai Alajosnak.

Másnap visszatértünk a hétköznapokba, de az ünneplés számunkra nem ért véget, mert nekünk, pedagógusoknak, minden nap ünnep, amikor látjuk, hogy gyermekeink, tanítványaink újabb lépést tettek előre, valamiben ismét megcsillogtatták tudásukat, tisztelettel beszéltek rólunk vagy éppen példaképként emlegettek bennünket.

A hivatásunk az életünk, az életünk a példa, a példa vezérel, ahogy Nagy László szavai is mondják:

" Vezesd őket, utat ne tévessz,

S magadhoz mindig hű maradj,

Mert élen állsz és messze látszol,

Sose feledd: példa vagy!" Mgr. Varga Lilla, pedagógus

Zsigárdon a márciusi hősökre emlékeztünk

"Ez volt március 15-e. Eredményei olyanok, melyek e napot örökre nevezetessé teszik a magyar történelemben." (Petőfi Sándor)

Mint minden évben, az idén is megemlékeztünk az 1848-49-es forradalom és szabadságharc eseményeiről. 1848. március 15-e több annál, mint hogy a nemzet történelmének egy része, egy fejezet legyen a történelemkönyvekben. Március 15-e a magyarság, a magyar szabadság, az összetartozás szimbóluma. Értékrendet teremt, amit nekünk, magyaroknak, követnünk kell.

2019. március 14-én délelőtt Žiaček Adrianna igazgatónő történelmi visszatekintése nyitotta meg az ünnepi megemlékezést a Zsigárdi Alapiskolában. Ezután az iskola ügyes diákjai, a színjátszó csoport tagjai, Varga Lilla tanító néni összeállításában adtak elő gyönyörű és megható műsort, felelevenítve az 1848-as forradalom eseményeit. Az irodalmi részeket táncok tarkították, valamint Žiaček Adrianna igazgatónő énekkarosai színesítették a megemlékezést.

Az alsó tagozatos gyerekek is átérezték az ünnep hangulatát: ki a zászló lengetésével, ki a Nemzeti dal szavalásával, éneklésével adta át magát az ünnepnek. Nagyon büszkék vagyunk a gyerekekre, akik nagy szorgalommal és lelkesedéssel tanulták szerepeiket, fegyelmezetten és lelkesen próbáltak, az előadásba pedig szívüket-lelküket beleadták. Köszönjük nekik, hogy meghitté és emlékezetessé tették számunkra az ünnepi megemlékezést, valamint köszönet jár a pedagógusoknak is a felkészítésért.

Az iskolai megemlékezés után a felső tagozatos diákok ellátogattak a Komáromi Jókai Színházba, ahol A padlás című nagy sikerű musicalt tekintették meg. A lebilincselően bájos történet magával ragadta a gyerekeket, és újabb kulturális élménnyel lettek gazdagabbak.

A Csemadok Zsigárdi Alapszervezete, Zsigárd Község Önkormányzata valamint a Zsigárdi Alapiskola jóvoltából az 1848-as ünnepi megemlékezés délután 17:00 órakor a zsigárdi református templomban folytatódott. A megemlékezésen részt vettek a község lakosain kívül a szomszédos falvak polgármesterei, továbbá kulturális intézmények és az egyházközösség képviselői is.

A 90. zsoltár eléneklése után Iván István lelkipásztor tartotta meg a történelmi eseményekre visszatekintő emlékezőbeszédét, melyben kiemelte március 15-e fontosságát. Ezután következett a zsigárdi óvodások fellépése, majd az alapiskola diákjainak színvonalas műsora. A gyerekek műsorát a Budapestről érkezett Ad Libitum Kamarakórus fellépése követte. A vendég kórus zenészei valamennyien az Operaház ill. más budapesti szimfonikus zenekarok tagjai. A tehetséges művészek fellépésükkel emelték a megemlékezés ünnepi hangulatát és színvonalát. A műsor után közösen elénekeltük Kölcsey Ferenc Himnuszát, majd részt vettünk a koszorúzási ünnepségen, amelyen fellépett az alapiskola énekkara Žiaček Adrianna igazgatónő vezénylésével, valamint a Csemadok művészeti együttese a Kedvcsinálók éneklőcsoport is.

A megemlékezés után ünnepi szeretetvendégségen vehettünk részt a Zsigárdi Kulturális Információs Központban.

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc a magyar történelem egyik meghatározó eseménye, a nemzeti öntudat és hovatartozás egyik alapköve, s bár őseink küzdelme elbukott, nekünk örök példát mutat helytállásról, összetartásról és hazaszeretetről.

Aleva Szilvia pedagógus

GYERMEKEINKÉRT!

Zsigárdi Magyar Tannyelvű Alapiskola

Meggyőződésem, hogy az érzelmi, értelmi kötődések és tartalmak, az együtt végzett foglalkozások, a közösen átélt élmények gyermekeink fejlődését, szellemi és erkölcsi gazdagodását szolgálják, és a megkövetelt, kötelező dolgoknál sokkal fontosabbak. Intézményünk ennek szellemében működik. Az az elmúlt rövid két hónap alatt a következő tevékenységet végeztük el a célok elérése érdekében.

Iskolarádiónk 2018 elejétől működik. Legutóbb a Magyar Kultúra Napja alkalmából, valamint a Magyar Költészet Napja tiszteletre készítettünk műsort kilencedikes diákjaink segítségével. Az év végén kiadtuk iskolai újságunkat Suliújság címen, amelyet minden családnak eljuttattunk. Aktuális iskolai híreink pedig a világhálón is elérhetőek.

Mindannyiunk számára feledhetetlen élményt jelentett a Four You énekegyüttes mikulásnapi fellépése. A gyerekeknek nagyon tetszettek, CD lemezüket nagyon sokan megvásárolták.

A Nyílt- nap néven meghirdetett szülő - diák- pedagógus találkozót január 16-én valósítottuk meg. Itt elsősorban az alsó tagozatos osztályokban végzett színvonalas oktató-nevelő munkát mutattuk be.

Több országos és nemzetközi felmérésben is részt vettünk - közülük a PIS és az ETOP jelentett megmérettetést. Ez utóbbi Kárpát - medencei hatáskörrel bírt.

Január 19-én az Operettszínházban jártunk, a Mágnás Miska című darabot láttuk.

Bővítettük szakköri tevékenységünket is. Sakkört indítottunk, ahová 8 diákunk jelentkezett, irányítását Marcel Benček vállalta. Egy citeraegyüttes létrehozását is tervezzük. Erdélyi Csaba vezeti majd őket, a hangszereket Magyarországról szerezzük be számukra.

Diákjaink sikeresen szerepeltek a Ferenczy István Országos Képzőművészeti versenyen Rimaszombatba. Mesár Aranka a 2. helyen végzett, Jeriga Márk pedig dicsérő oklevélben részesült.

Énekkarunkkal beneveztünk a Bíborpiros szép rózsa népzenei versenybe. Anyák napjára gyerekeinkkel a pünkösdölést szeretnénk bemutatni, a betlehemezés szokását már többször láthatták a falubeliek. Az elkövetkező években további népszokásokat szeretnénk még színre vinni, megszerettetni a gyerekekkel.

Január 31-én egy jól sikerült, hangulatos esemény színhelye volt a kultúrház. A várva várt maszkabálon mintegy 45 tanulónk öltözött jelmezbe. Mindenki táncolt, szórakozott, a rendezvény este hétkor fejeződött be. Az esemény kapcsán ki kell emelnem a pedagógusok és a szülők igyekezetét és jó együttműködését.

A Jónak lenni jó akció keretében február 13-án Gútára látogattunk. A karácsony előtt összegyűjtött játékokat négy tanulónk adta át a gútai gyermekotthon lakóinak, akik örömmel fogadták az ajándékokat, majd bemutatták az otthont, körülményeiket. Legközelebb ruha és kozmetikumok gyűjtését szervezzük meg.

Több pályázatot is beadtunk, elsősorban a megyei felhívásokra reagáltunk. Támogatásukat kirándulásokra, színházlátogatásokra kérjük.

A márciusi ünnepségek jelentik iskolánknak és csoportjainknak az első megmérettetést. Március 14-én délután az iskolában emlékezünk a szabadságharc eseményeire, este pedig a református templomban mutatjuk be műsorunkat, ahol a budapesti ADLI BITUM Kamaraegyüttes is fellép.

Április 2 - án a nárciszok napjára emlékezünk, április 12-én, a Magyar Költészet Napján pedig Kiss Tamás és Kiss Szilvia műsorát rendezzük. A Jóka ördöge című színművet mutatják be. Terveink szerint az előadott darab témájára versíró versenyt szervezünk.

Április 24 - én a budapesti OTP Fáy András Oktatóközpontba látogatunk, ahol 3-9. osztályosaink a pénzügyi gazdálkodás alapjaival ismerkedhetnek meg.

A besztercebányai a Klipperton színjátszó együttes Aladin című előadását május 10-én láthatják diákjaink, ezzel is szlovák nyelvismeretüket szeretnénk bővíteni.

Hagyományos erdei iskolánkat június 3-7-re tervezzük, ismét Ipolyszakálloson, most az alistáli iskolásokkal közösen.

A változatos programmal pedagógustársaimmal azt szeretnénk elérni, hogy az iskola a mindennapi kötelességek mellett egy jó hellyé váljon, ahol a gyerekek szívesen vannak együtt, ahol minden gyerek tehetsége, rátermettsége alapján, érdeklődésének megfelelő keretekben fejlődhet. Ezeket a lehetőségeket szeretnénk mi pedagógusok biztosítani, együtt a szülőkkel és a helyi önkormányzattal.

Žiaček Adrianna, iskolaigazgató

Nálunk is járt ......

"Megérkeztem Tél országból,

Kisgyerekek: -Jó napot!

Tudom, nagyon vártatok már,

Íme, most már itt vagyok!"

Az idén, ezekkel a szavakkal köszöntötte a Mikulás a zsigárdi alapiskola nebulóit. Immár sokadik éve a 9. osztályos tanulók válnak az igazi Mikulás "segítőivé" Zsigárdon. Lázasan készülnek a nagy napra, hogy tökéletesen elvégezzék a rájuk bízott feladatot és örömet szerezzenek a gyermekeknek, akik szintén nagy izgalommal várják a "nagyszakállú Télapót".

December 6-án , csütörtökön a délelőtti órákban minden osztály, de főleg a kicsik, miután meghallották a csengettyű hangját, szinte lélegzetvisszafojtva fogadták Mikulás bácsit és lelkes csapatát. Közöttük az angyaloktól kezdve a virgácsot osztogató ördögökön és krampuszokon keresztül, egészen a játékgyártó, csíkos térdzoknis manókig mindenki megjelent, aki számított és besegített az igazi Mikulásnak. A gyerekek dalokkal, versekkel köszöntötték őket, majd a puttonyból előkerültek a várva várt csomagok és persze a virgácsok is, mert ugye" a Mikulás mindent lát! "

Az ajándékokért köszönet jár az iskola mellett működő szülői szövetségnek. Köszönjük szépen.

Miután a Mikulás útra kelt, hogy más gyerekeket is meglátogasson, a meglepetések sora még nem ért véget. Újabb látogatók érkezetek az iskolába, a For You acapella együttes tagjai. Iskolánk igazgatónője, Žiaček Adrianna meghívására a tornateremben fantasztikus hangulatú koncerttel leptek meg bennünket. Az öttagú csapat mai modern és örökzöld slágereket dolgoz fel sajátos stílusban. Magyar, angol és szlovák dalok hangzottak el az előadásukban, olyanok, mint pl. a Petróleumlámpa, a Halleluja, a Havana vagy a Jingle Bells, hangszeres kíséret nélkül, csupán az öt tehetséges fiatal hangján. Tágra nyílt szemekkel és szinte szájtátva hallgattuk a felcsendülő dallamokat és kerestük a hangszereket, de hiába. A csapat tagjai a hangjukkal varázsolták elő a dobot, a gitárt, a zongorát és még sorolhatnám, magát a ritmust, a dallamot, a hangszeres kíséretet. Az öt különböző hang tökéletesen egymásra hangolódva és épülve "a capella" - hangszer nélküli- stílusban ragadott magával gyermeket és felnőttet egyaránt. A fenséges, izgalmas, barátságos és különleges hanghatások együttese tette érdekessé és fergeteges hangulatúvá a koncertet. A koncert végére már mindenki állva tapsolt, énekelt és táncolt, miközben megtisztelt bennünket jelenlétével falunk polgármestere, Baranyay Alajos is.

Nagyon jól éreztük magunkat. Hallva a gyerekek önfeledt kacagását, éneklését, látva vidámságukat, jókedvüket, kicsit mi is feledtük a mindennapi gondokat. Azt gondolom, egy jól sikerült napot zártunk és remélem lesz folytatás.

Szeretnénk megköszönni az igazgató néninek, hogy megszervezte a For You együttes fellépését az iskolában és ezáltal megismerhettünk egy új zenei stílust és újabb kellemes élménnyel gazdagodhattunk.

" A zene híd. ... Összeköti az embereket, kimondja azt, ami kimondhatatlan. Arra tanít, hogy meghalld a sorok között rejtőző lélek szavait, mert:

Mindegyik embernek a lelkében dal van

és a saját lelkét hallja minden dalban.

És akinek szép lelkében az ének,

az hallja a mások énekét is szépnek" 

 Varga Lilla, pedagógus

Mit hozott a 2018-as év a Zsigárdi MTNY Alapiskolában?

2018-as év az iskolában új csengőhanggal köszöntötte január 8-án a téli szünidőről visszatérő gyerekeket. A 100 melódiát játszó csöngő Tóth Zoltán keze munkáját dicséri. Az iskola öreg csengőórája ötven évesen "nyugdíjba vonult" és ereklyeként a folyosó faláról szemléli a felnövekvő ifjú generációt. A magyar kultúra napján az iskolarádiót is üzembe helyeztük.

Tavasszal megjavíttattuk iskolánk tetőszerkezetét és kitakaríttattuk a vízelvezető csatornákat. A tornateremben új védőháló került az ablakokra, az erkélyajtó elé és rendbehozattuk a hősugárzók védőhálóját is. Kicseréltettük az összes égőt a lámpatestekben és tornatermünk új faajtót is kapott.

A tantestületi szoba és irodák folyosójára beépített szekrény készült, melyben helyet kaptak a segédeszközök és népviseleti ruhák. Hagyományápoló néptánccsoportunk anyák napján új kékfestő népviseleti ruhában lépett színpadra.

Októberben rakták le a többfunkciós műfüves pálya alapjait, a munkálatok lassan a végéhez közelednek. A pálya lehetővé teszi majd, hogy tanulóink jó időben a tornaórákat a szabadban töltsék.

Új számítógépekkel, notebookokkal iratmegsemmisítőkkel és szkenerrel újítottuk fel illetve bővítettük számítógépállományunkat. Fizika órára áramköröket vásároltunk, melyeken közel 100 kísérlet végezhető el. A szlovák nyelv hatékonyabb oktatásának elősegítésére az alsó tagozatosok hanghordozó CD-ket kaptak.

Iskolánk az egész év folyamán számos tanulmányi versenyre benevezett. Legmagasabb eredményeink: a Matematika Katedra országos döntőjében Varga Bálint II.díjas, 5.helyezést ért el. A Katedra országos döntőjébe bejutott alsó tagozatos csapatunk is: Balogh Eszter, Tóth Boglárka, Baranyai Bendegúz. A Hypericum biológiai versenyen iskolánk csapata: Máthe Bálint, Takács Adrián és Veverka Martin a 3.helyet szerezte meg. A Dobré slovo szlovák szavalóverseny járási fordulójában Bede Evelyn az 1., Dubai Linda a 3.helyen végzett. Az egészségügyi versenyen Bozsek Brigitta, Máthe Kitti, Modránsky Kornélia, Poló Zsófia és Varga Bálint csapata első lett. Varga Bálint a meseíró pályázaton díjat nyert, melyet Budapesten a Parlamentben vehetett át. A Flaska Sándor futóversenyen Tóth Noémi a 3.helyen, Udvaros Márton a 4.helyen végzett. A szerbiai Szabadkán megrendezett Himnusz és Szózat szavalóversenyen Varga Bálint 3. és Dubai Linda különdíjas lett. Az anyanyelvi vetélkedőn Varga Bálint 1.helyet ért el. Focicsapatunk a járásunk területén lévő magyar tanítási nyelvű iskolák között a 2.illetve 3.helyet szerezte meg. Bujkó Dávid elnyerte a legjobb góllövő címet. Kosárlabdacsapatunk a peredi kosárlabdázókkal mérte össze erejét és győzött.

Iskolánkban 12 szakkör működik, melyekből ki-ki tetszése szerint választhat. Ezzel biztosítjuk, hogy tanulóink szabadidejüket pedagógusok felügyelete mellett, hasznosan töltsék. Néptánccsoportunk fellépett az ugodi falunapokon és Negyeden az egyházmegyei családi napon. Színjátszó csoportunk a Valahol Európában c. musicalt mutatta benagy sikerrel a kultúrházban. Iskolánk énekkara énekelt Érsekújvárban a Vox Iuventutis énekkarok találkozóján és az egyházmegyei kórustalálkozón.

Hangsúlyt fektetünk a színházlátogatásra, az alsó és felső tagozatos tanulókat kétszer vittük Komáromba a Jókai Színházba, a Pesti Magyar Színházban pedig a Valahol Európában c. musicalt tekinthették meg. A kultúrházban a besztercebányai Klipperton színház és a pozsonyi Kobold zenekar előadásán tapsolhattunk. Március 15-e kapcsán A Pál utcai fiúkat és az Aranyembert néztük meg mozivásznon. A For You a´capella zenekar advent első hetében meghitt ünnepi hangulatot teremtett az iskolában.

Februárban került sor a tánciskola befejező akkordjára, a Koszorúcskára, melyen tizenhárom tanulónk bemutatta a tanfolyamon elsajátított társastáncokat.

Rendhagyó történelem óráink: a KIC-ben a Reformáció 500, a kultúrházban az első világháború befejezésének 100.évfordulójára rendezett kiállítás, az iskolaudvaron Rőth Imre lovas- és íjászbemutatója, a Magyar Hadtörténeti Múzeum előadással egybekötött katonai fegyverbemutatója.

A Tudományok napján Gútán meghallgattuk Klobusitzky György, Juhos "Robosanyi" Sándor és Topál József motiváló, elgondolkodtató előadását. A Föld napján a tornateremben felállított utazó planetáriumban virtuális űrutazáson vettünk részt.

Fontos számunkra, hogy tanulóinkat az egészséges életmódra neveljük, melynek alapja a mozgás. Ezért januárban sítanfolyamot, korcsolyázást, júniusban erdei iskolát, szeptemberben úszótanfolyamot szerveztünk, a sportnapon kajakoztak és kenuztak tanulóink. Rendszeresen asztaliteniszezünk, focizunk és kosárlabdázunk.

Pórszombatban, mint minden évben immár hagyományosan, őshonos magyar gyümölcsfákat oltott 18 tanulónk. Viszákon pedig Szarvas József könyvbemutatóján vettünk részt. Itt több híres közéleti személyiséggel és színművésszel is találkoztunk, többek között Bodrogi Gyulával.

Ebben az évben tanulóink a projekthéten az egészséges életmód témakört dolgozták fel. Tavasszal a FEMIT Polgári Társulás ekonómusa a család pénzügyi gazdálkodásáról, pszichológusnője a zaklatás, szekálás, bántalmazás témakörben és a testi - lelki egészségről tartott csoportos foglalkozásokat.

Ősszel az OTP Ready Alapítvány tartott pénzügyi készségeket fejlesztő képzést. A CPPPaP igazgatónője az online-zaklatásról, a rendőrök a szekálás, zaklatás és bántalmazás következményeiről tartottak előadást.

Kultúrműsorral köszöntöttük az édesanyákat, a szépkorúakat. Felléptünk a falunapokon, a Csemadok évzáró taggyűlésén. Megemlékeztünk a nemzeti összetartozás napjáról, egyházi és nemzeti ünnepeinkről: október 6-án, a katolikus, március 15-én a református templomban. Karácsony- és húsvétváró kézműves foglalkozásokat tartottunk. Falunk természeti szépségeit fényképeztük, a fotókat a falunapok keretén belül kiállítottuk, jelenleg irodáink folyosójának falait díszítik.

A beíratkozást megelőzőnyílt napon interaktív játékokkal, kézműves foglalkozással, kultúrműsorral fogadtuk a leendőbeli elsősöket és szüleiket. Negyedikeseink decemberben látogatást tettek az oviban és mesét olvastak a kicsiknek.

Karitatív tevékenységünkkel a látáskárosultaknak és az onkológiai betegeknek nyújtottunk segítséget.

Dióhéjban ennyit, tevékenységünkről a részletes beszámolót iskolánk honlapján olvashatják: http:www.zsigardialapiskola.sk/hu

Szeretetteljes, meghitt, áldott karácsonyi ünnepeket kívánok községünk minden lakójának!

Žiaček Adrianna, iskolaigazgató.

Idősek Napja Zsigárdon

Ismét eltelt egy év és újra együtt örülhettünk és ünnepelhettünk november 6-án. A megszokott helyszínen, új lendülettel sor került településünkön az Idősek Napjának megrendezésére, hiszen ...nemcsak a húszéveseké a világ!...

Falunk polgármestere Baranyay Alajos köszöntőjében nagyra méltatta falunk szépkorúit, akik néha nehéz, de küzdelmes munkájukkal elérték azt, hogy megbecsülteknek nevezzük őket. Ezt követően Žiaček Adrianna iskolánk igazgatónőjének szervezésével bemutatkozhattak színes műsoraikkal az óvoda és alapiskola tanulói. Táncaikkal, szavalataikkal és dalaikkal csaltak örömöt, könnyeket nagyijuk, papijuk arcára. A tanulók közreműködése után felszolgálták a vacsorát, ami ajándékosztással együtt valósult meg. A vacsora után zenés esttel szórakoztak a vendégek. Fontos számunkra, hogy szüleink és nagyszüleink érezzék törődésünket, mert mosolyuk és gondoskodásuk rengeteg erőt sugároz felénk, a kitartásuk, szeretetük felbecsülhetetlen kincs számunkra. E gondolatokkal együtt kérjük a Jó Istent éltesse őket nagyon jó erőben, egészségben, hogy jövőre ugyanitt, ugyanezen a helyen találkozhassunk.

Végezetül köszönetet mondunk a sikeres rendezvény valamennyi szervezőjének, közreműködőjének és támogatójának.

Lelkes Andrea pedagógus

Egyházmegyei családi nap Negyeden

Egyházmegyei Családi Nap

A Komáromi Református Egyházmegye által szervezett családi napra szeptember 15-én került sor Negyeden. Úrvacsorás istentisztelettel kezdődött, melyen a megjelenteket Szénási Szilárd esperes köszöntötte, majd Csonthó Aranka negyedi lelkipásztor hirdette az igét. "És ki más tehetne többet a családjáért, ki más a felelős ezért, mint maga az egyén, a tag, a családtag, mi magunk, akiknek egyénileg kell tenni a legtöbbet azért, hogy működjön, éljen, hogy egy valóban szeretetközösség legyen a mi saját családunk" - hangsúlyozta az igehirdető.

A családi nap a Delax szabadidőközpontban folytatódott. A Nagyszínpad műsorát a Negyedi Napsugár kórus nyitotta meg Kodály Zoltán gondolatainak jegyében: "Az ének szebbé teszi az életet, az énekesek másokét is." A negyedi kórus lelki békét,derűt, harmóniát közvetített a közönségnek. A zsigárdi Gyermek-néptánccsoport polgári táncokat vitt színpadra. A hetényi Csengettyű zenekar kellemes csengettyűjátékával mutatkozott be. Az Arcok énekegyüttes vidám gyermekdalokkal derítette jókedvre a közönséget. A 20 éves múltra visszatekintő kamocsai Laudate kórus egyházi énekekkel tette meghittebbé a szombat délutáni együttlétet. Borbély Károly megzenésített verseket énekelt. A Borostyán együttes a magyar klasszikusok és a felvidéki költők énekelt verseit adta elő, népszerűsítve ezzel is a költészetet, a versek örökzöld értékét.

A gyermekprogramok folyamatosan zajlottak: volt ugrálóvár, láda derbi, fa körhinta. A kézműves foglalkozásokon szappant öntöttek, gyöngyöztek, papírsárkányt készítettek. Écsi Gyöngyi Az élet vize bábelőadásával csalt mosolyt a gyermekarcokra, majd a hetényi Tábita Bábcsoport bábelőadásával mulattatta a gyerkőcöket.

A Nagysátorban Dr. Haris Szilárd diakónus lelkész a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház szeretetszolgálatáról szólt. Dr Süll Tamás Fészket rakott a madár címmel a családról és házasságról tartott előadást. Ezt követően a dunamocsi származású Lajos András, a Miskolci Nemzeti Színház színművésze előadásában Soóky László Egy disznótor pontos leírása című egyszemélyes monodrámát tekinthettük meg.

Bemutatkozott a Timóteus idősek otthona, az egészségügyi sátrakban ingyen vérnyomás-, vércukormérést és egészségügyi ügyeletet biztosítottak.

A könyvsátorban a Kálvin Könyvkiadó könyvkínálatából válogathattak az olvasni vágyók.

A gasztrosoron megízlelhettük a tájjellegű ételek gazdag ízvilágát a negyedi, vágfarkasdi és perbetei gyülekezet jóvoltából. Halászlé, vadgulyás, sertésgulyás, marhagulyás, töltött káposzta főtt a bográcsokban. A Negyedi Strandbusz állandó kínálattal szolgált. Sült kolbász, sült hekk, cigánypecsenye ínycsiklandozó illatokkal csalogatta a vendégeket.

A borkóstoló pedig fokozta a vidám hangulatot.

Ez a csodálatos nap véget ért, de reméljük lesz folytatás. Hálásak vagyunk, hogy családunkkal részt vehettünk ezen a nagyszabású kulturális, egyházi, gasztronómiai társasági eseményen, az Egyházmegyei Családi Napon.

Ezúton is köszönjük a szervezők munkáját!

Žiaček Adrianna

Kihelyezett kormányülés helyett rendhagyó földrajz óra az Északnyugati-Kárpátokban 


2018 március havának végén, a zsigárdi suli felső tagozatának néhány diákjával gondoltunk egy merészet. Belevágtunk egy kisebb kalandba. Éspedig egy honismereti jellegű kirándulássorozat megszervezésébe. Mivel nem szerettük volna megzavarni a tanítás menetét, így, az első utazást, április utolsó hétvégéjének szombati napjára ütemeztük be. Az első alkalom során a Vág-mente, Vágbeszterce (Považská Bystrica) környéki természeti nevezetességeket ill. szépségeket barangoltuk be. A Maníni-szurdokkal (Manínska tiesňava) kezdődött a mi kis - rendhagyó földrajz órának is tekinthető - felfedező utunk. Ennek megtekintése után következett a páratlan szépségű Sulyói-sziklák (Súľovské skaly) konglomerátum képződményeinek a megmászása. Mindenkinek csak ajánlani tudom az előbb említett természetvédelmi terület csodaszép sziklaformációit! A pozitív visszajelzések láttán, a kis létszámú lelkes csapat, - lélekszámban tovább gyarapodva - "hozzá fogott" a következő természetjáró túra megszervezéhez. Május utolsó szombatjára esett a választás. Hála a Jóistennek, újra kegyes volt hozzánk az időjárás. Majdhogynem kora nyári viszonyok közepette indultunk útnak. A cél, a Kis-Fátra Nemzeti Park (Národný park Malá Fatra) vízeséseinek és csúcsainak "feltérképezése" volt. Jelentem alássan, a küldetést sikeresen teljesítettük. Aki még nem látta, "az járjon utána". A táj, egyszerűen festői. Számomra hihetetlen jó érzés, hogy léteznek még, a szabadidejüket feláldozni hajlandó, természet iránt érdeklődő diákok, akik nem a világhálónak "hódolnak". Idén ősszel is lesz folytatása a "sorozatnak", de hogy hová ruccanunk ki legközelebb, az maradjon a kis "kutatóbrigád tagjainak" titka.

Varsányi Zoltán

Tanulóink fényképkiállítása

"Vendég vagy a világban, és ez a világ szép vendégfogadó. Van napsugara, vize, pillangója, madara. Van virágja, rengeteg sok. Tanulj meg örvendeni nekik. Igyekezz többet törődni azzal, ami még a világ szépségeiből csodálatosképpen megmaradt, az emberiség minden pusztításai mellet is."

Wass Albert

Településünk sokrétű és gazdag hagyománya, természeti szépsége, hozzátartozik az itt élő szorgos emberek mindennapi életéhez, akik fontosnak tartják a helyi értékek megőrzését, ápolását. Ezen nemes cél érdekében Zsigárd Község Önkormányzata élükön a polgármesterrel, az idei évben immár XXIV. alkalommal rendezte meg a már hagyományos "Zsigárdi napokat". A rendezvénysorozat június 15 -én délután 17.00 órakkor vette kezdetét a Magyar Tannyelvű Alapiskola ügyes diákjainak képkiállításával, amely a "Lencsevégre kapott természet" címet kapta.

Községünk nemcsak nevezetességeivel és szépen felújított épületeivel, tereivel tünik ki a környező falvakból. hanem a szép tavakkal, növényzetével, állatvilágával is. Gyönyörű környezetben meghúzódó településünk, festőien szép természeti értékeivel felkeltette diákjaink érdeklödését és figyelmét az iránt, hogy a sok - sok csodálatos különlegességet megörökítse, lefotózza. A gyerekek szabadidejüket nem sajnálva, szorgosan járták a természetet, és türelmesen figyelték, lesték a növényeket és az állatokat. Meglepődve vették tudomásul, hogy egy-egy virág napról napra bontja szirmát, hogy a madarak csiripelése, a pillangók elegáns röpködése milyen gyönyörűvé, lenyűgözővé teszi a természetet. A természetben járva gyönyörű látványokban és kellemesen eltöltött idöben volt részük. Szinte versenyre szálltak, melyikőjüknek sikerül megörökíteni, lencsevégre kapni a számukra legszebb növényt vagy állatot. Szorgos munkájuk által különleges alkotások születtek, melyek a falunapi rendezvénysorozat keretén belül kiállítás által lettek bemutatva. Óriási sikerélmény és öröm tanulóinknak, hogy munkájukkal kivehették részüket a közösségi élet színvonalasabbá tételéből.

Öszinte köszönet és hála Görföl Jenő Úrnak és Žiaček Adrianna igazgató asszonynak odaadó, segítő munkájáért.

Külön köszönettel tartozunk községünk polgármesterének, Baranyay Alajosnak, aki szívügyének tartja a falu gyarapodását. Időt és fáradságot nem sajnálva, őszinte igyekezettel mindent megtesz azért, hogy az itt élő emberek büszkék lehessenek múltjukra, jelenükre szülőfalujukra. További munkájához kívánunk sok sikert, nagyon jó erőt és egészséget.

Mesar Andrea, pedagógus

Projekthét a Zsigárdi Alapiskolában

A Zsigárdi Alapiskolában már évek óta hagyomány, hogy projekthetet szervezünk tanulóinknak. Az iskola igazgatónője, Mgr. Žiaček Adrianna jóvoltából a 2017/18-as tanévben ennek megvalósítására június 19. és 22. között került sor. A projekthét témája a "Testi-lelki egészség" volt, amely az egészségtudatos életre való nevelést célozta meg.

A projekthetet június 19-én a FEMIT (Felvidéki Magyar Ifjúságért Társulás) képviselője, Nagy Annamária pszichológus nyitotta meg, aki előadásával a testi-lelki egészség fontosságára hívta fel tanulóink figyelmét. Ezután megkezdődött a projektek előkészítése és feldolgozása. Mindez osztálykeretben, a pedagógusok irányítása alatt zajlott. Minden csoportban széleskörűen járták körbe a témát a tanulók, ezáltal sok hasznos ismerettel gyarapodott a tudásuk. A projektek bemutatására június 22-én került sor, amelyre meghívtuk a dunasápújfalui szlovák testvériskola diákjait is. A bemutatót Rőth Imre rendhagyó történelemórája előzte meg, melynek iskolánk udvara szolgált helyszínéül, és amelyen falunk polgármestere, Baranyay Alajos is megtisztelt bennünket jelenlétével. A gyerekek megismerkedhettek honfoglaló őseink életmódjával, harcmodorával, fegyvereivel valamint a lovasíjászat alapjaival. A tartalmas és izgalmas óra után az iskola tornatermében bemutatásra kerültek a projekthét termékei, iskolánk tanulóinak munkái.

Az 1- 4. évfolyamok tanulói zenés tornaórával kezdték a bemutatót, amivel a testmozgás fontosságára hívták fel a figyelmet, majd egészséges gyümölcsitallal kínálták iskolánk tanulóit, pedagógusait és vendégeit. Az ötödik osztályos tanulók táplálkozási piramist állítottak fel, amivel az egészséges táplálkozás fontosságát hangsúlyozták. A hatodikosok plakátot mutattak be, amely az egészséges és egészségtelen ételeket, italokat ábrázolta. A hatodikos lányok kisfilmet vetítettek egy idős házaspárral készült riportról, akik bevezettek bennünket a csíráztatás rejtelmeibe. A hetedik osztály tanulói meghívtak körünkbe egy mentőst, és kikérdezték őt a munkájáról és tapasztalatairól. Érdekes beszélgetés volt, a mentős főként az alkohol- és kábítószerfogyasztás veszélyeire hívta fel a gyerekek figyelmét. A nyolcadikosok kérdőívet készítettek, hogy felmérjék, milyen mértékben élnek egészséges életet a 7., 8. és 9. osztályos tanulók. A kérdőívek kiértékelése után hasznos tanácsokkal látták el iskolánk tanulóit. A kilencedikesek prezi előadásukkal az egészséges életmód nyolc alapelvére mutattak rá.

Általánosságban elmondható, hogy a projekthét sikeres volt, minden osztály színvonalas, látványos termékekethozott létre, melyek közül több alkotás is iskolánk folyosóit, termeit díszíti majd az elkövetkező hónapokban. Kitűzött céljainkat sikerült megvalósítani,tanulóink a hét során hasznos ismeretekkelgazdagodtak, változatos tevékenységeket végeztek, a közös játékok és alkotások jól összecsiszolták a csoportok tagjait. A projektvezetőket és a segítőket is dicséret illeti a munkájukért.

Bízunk benne, hogy sikerült utat mutatnunk egy egészségesebb és boldogabb élethez. Ne felejtsük: "Ép testben ép lélek!" (Juvenalis)

Aleva Szilvia pedagógus

Zsigárdi gyerekek Ipolyszakálloson

Június 10-én, vasárnap reggel nagy volt a nyüzsgés az iskola előtti téren. Szülők és gyermekeik izgatottan várták, mikor érkezik meg az autóbusz, ami a zsigárdi alapiskola alsó tagozatos tanulóit erdei iskolába viszi Ipolyszakállosra. Pár órával később a tizennyolc főnyi csipet-csapat Žiaček Adrianna igazgatónő, Darázs Enikő és Mesár Andrea tanitónők, és Ürge Mária egészségügyi nővér kíséretében megérkezett a Méhecske panzióba. A környék feltérképezése az elszállásolást követően meg is kezdődött.

Meglátogattuk a helyi mézüzemet, ahol megtudtuk, hogyan dolgozzák fel és palackozzák a termelőktől kapott mézet. Az exkurzió után a gyerekeknek lehetőségük volt vásárolni az itt készített termékekből. Külön élmény volt diákjainknak, hogy a helyi alapiskolát is megtekinthették. Kocsikáztunk is az Ipoly folyó mentén, majd kisétáltunk az itt lévő Ranchra egy kis állatsimogatásra. Belekóstoltunk a kosárfonó mesterségbe, mely annyira jól sikeredett,hogy minden gyerek saját kosárkájával kápráztathatta el szüleit.

A Börzsöny kisvasúton elvonatoztunk Márianosztrára. A fegyház előtti téren áll a Pálosok temploma és a börtöntörténeti múzeum, melyeket szintén megnéztünk. A gyerekek kipróbálták a rabszállító autót is, és egy dologban egyezett a véleményük- rácsok mögött most ültek először és remélhetőleg utoljára.

A kitűzött programot az időjárás sem zavarta meg, így beiktattunk egy nagyobb túrát is, a magyarországi Drégelypalánkra. Az itt található Szondi Kiállítótér és Turisztikai Központban tanulóinknak egy történelmi rövidfilmet vetítettek Szondi György rendíthetetlen hősiességéről és dicső haláláról, ahogy Drégely várát védte a túlerőben lévő törökökkel szemben. Ezt követően a korabeli magyar és török fegyverek, illetve ruházati kiállításán vettek részt. A történelem óra után fából készült játékokkal lazítottak, erőt gyűjtöttek a nagy túrához, Drégely várromjainak felkutatásához.

Nebulóinknak mozgásból, szórakozásból sem volt hiányuk. A panzió területén a hatalmas teniszpálya, a hinták, a pingpong-asztal állt a rendelkezésünkre, így megmozgathatták minden porcikájukat, és az itt lévő tavon csónakáztak, illetve halásztak. A benti medencében késő estig fürödhettek, a jacuzzi és a szauna is teltházas volt. A tábortűz sem maradt el, de a legizgalmasabb az éjjeli bátorságpróba volt, melyet mindegyik csapat hősiesen kiállt.

Az ötnapos erdei iskolából kalandokkal, élményekkel gazdagodva tért haza mindenki. A kirándulás végső soron annyira jól sikerült, hogy a panzió vezetőjétől és a kedves személyzettől azzal az egyszerű, ám mindent elmondó kijelentéssel köszöntek el a lurkók, hogy "Viszontlátásra, jövőre visszajövünk!"

Köszönjük egymásnak ezt az élményt!

Darázs Enikő tanító néni